SBL: Front-End

De mötte näringslivet efter 20 veckor av intensivt programmerande

By maj 24, 2018 No Comments

Under 20 veckors tid har vi på Social Business Lab anordnat en Front End-utbildning i samarbete med Komvux i Helsingborg. Målet har varit att deltagarna ska bli färdiga Front End-utvecklare som är redo för arbetsmarknaden efter avslutad utbildning.

20 veckor av intensivt programmerande lider mot sitt slut för de deltagare som varit med på vår första upplaga av utbildningen. Det har varit tuffa men utvecklande veckor och igår var det dags för deltagarna att få möta näringslivet för att sätta sina kunskaper på prov. Ett gäng företag och organisationer samlades på Mindpark för att möta deltagarna och minglandet tog snabbt fart. Deltagarna presenterade de projekt de arbetat med under terminen och det pratades också om praktikplatser och jobbmöjligheter under sommaren och i framtiden. 

Nedan har vi samlat reflektioner av några av de företag som besökte oss under dagen: 

Anja, Produktionskollektivet:

”Jag skulle summera dagen med att det var superintressant och framförallt imponerande att se vad de olika deltagarna har åstadkommit på bara några månader. Framförallt med åtanke att det tycktes vara en hel del som aldrig kodat förut. 

Från ett möjlig uppdragsgivare-perspektiv är det kanon att få komma i kontakt på det här viset. Önskar bara det hade funnits möjlighet att prata med alla och att vi hade träffat några av dem tidigare, innan de hade hunnit ordna med praktik för sommaren”. 

Anna, Produktionskollektivet:

”Jag tyckte att det var superkul att få höra alla presentationer, och se vad eleverna jobbat med. Det var många intressanta projekt som både var smarta tekniskt och bra för samhället, en win win-situation alltså! Mycket imponerad av vad de lyckats lära sig på så kort tid. 

Som företagare gav det lite extra att få snacka med alla efteråt, det var både inspirerande och lärorikt – och förhoppningsvis har vi knytit kontakter till framtida samarbeten. Verkligen roligt att SBL arrangerar en kurs till hösten också, ser framemot att träffa även nästa gäng”.

Katarina, Handelskammaren

”Det finns två stora samhällsutmaningar – svårigheten för näringslivet  att hitta rätt kompetens och integration. Social Business Labs projekt där man utbildar nyanlända i Frontend-programmering tycker jag är ett lysande exempel på hur man gör ett win-win koncept. Det var underbart att se den entusiasm och stolthet eleverna hade för sina projekt och deras iver att dela med sig till näringslivsrepresentanterna på plats. För att ge eleverna en möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden behövs den här typen av nätverks-/matchningsträffar”. 

Förutom Produktionskollektivet och Handelskammaren var Sigma IT Consulting, Wellbefy och Zmarta Group på plats. Vi vill rikta många tack till de företag som var närvarande och framförallt till Katarina på Handelskammaren som hjälpte oss att hitta relevanta företag som kunde vara med.